Propunerile ONG-urilor, pe masa comisiei pentru Cod Electoral. Cum ar trebui finanțate partidele politice

Propunerile ONG-urilor, pe masa comisiei pentru Cod Electoral. Cum ar trebui finanțate partidele politice
Publicat: 28/01/2015, 18:17
Actualizat: 28/01/2015, 21:42

În aproximativ o oră de dezbateri, reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale și-au prezentat principalele sugestii care vizează legislația electorală. Pe lângă legile în baza cărora sunt aleși primarii, pralamentarii, președinții de Consilii Județene și șefii de stat, ONG-urile au adus în discuție și legea finanțării partidelor politice.

Astfel, într-o prezentare susținută de reprezentantul Asociației Funky Citizens, Codru Vrabie, care a vorbit în numele tuturor organizațiilor, societatea civilă a arătat că-și dorește ca un partid să poată fi înființat cu doar trei membri fondatori, fără a se mai ține cont de criteriul geografic.

În ce privește finanțarea partidelor politice, ONG-urile își doresc ca banii să vină atât din bugetul de stat, în funcție de numărul voturilor obținute și fără a avea alte privilegii, dar și din contribuții private, dar cu o transparență sporită.

În plus, cei care doresc să se înscrie la anumite alegeri, ar trebui să poată candida fără a mai depune o anumită sumă de bani, dar și cu o listă informatizată de susținători.

Prin aceste modificări, susțin reprezentanții ONG-urilor, s-ar atrage minimum 10% candidați și alegători noi, ar fi o reprezentativitate și o competiție sporită, dar și legături mai strânse între alegători și candidați.

Propunerile societății civile nu au fost combătute de membrii comisiei. Mai mult, președintele Valeriu Zgonea a precizat că, în prima ședință a Biroului Permanent din noua sesiune parlamentară, obiectul de activitate al comisiei va fi extins în sensul în care legea finanțării partidelor să fie luată și ea în dezbatere.

„Am primit din partea comisiei o garanție suplimentară cu privire la posibilitatea extinderii mandatului comisiei astfel încât să cuprindă și legea partidelor și legea finanțării partidelor, noi insistând pentru adoptarea unor modificări la aceste legi înainte de dezbatere a legilor electorale propriu-zise. Așteptările mele au fost îndeplinite. Am fost plăcut surprins că la nivelul partidelor mari există deja un consens pentru extinderea mandatului comisiei, oamenii au ascultat ce am avut de spus și ne bucură deschiderea din partea comisiei. Am fost surprins că nu au existat mai multe întrebări, fie le-a fost foarte clari ce anume ne dorim, fie au fost atât de confuzi încât nici ei nu și-au dat seama ce să ne întrebe. Dar tind să cred că mai degrabă prima variantă”, a declarat Codru Vrabie, la finalul dezbaterilor.

În planul creionat de Valeriu Zgonea, prima lege discutată, cea privind alegerile locale, ar urma să fie finalizată în primăvară, în condițiile în care ea trebuie modificată, potrivit unei decizii a Curții Constituționale, cu cel puțin un an înaintea alegerilor.

„Principalul proiect al nostru este ca, până la mijlocul lunii martie, să finalizăm legea alegerii autorității publice locale. Săptămâna viitoare începem în forță, două zile pe săptămână cel puțin. Eu sper ca legea alegerii autorității publice locale să aibă o formă finală la mijlocul lunii februarie și, de atunci, să facem mici corecturi, discuții. AEP are deja un proiect, STS are câteva recomandări. MAI a trimis un set de recomandări, iar ONG-urile vor trimite. Cred că reușim să ne păstrăm angajamentele pe care le avem din acest punct de vedere, astfel încât să avem o nouă lege pentru alegerea autorității publice locale anul viitor”, a precizat Zgonea, la finalul dezbaterilor.

La ședința comisiei speciale au fost invitate numeroase ONG-uri, printre care și ActiveWatch, Asociația Civitas `99, Funky Citizens, Asociația Mișcare Civică Miliția Spirituală, Centrul Român pentru Politici Europene, Comunitatea Uniți Salvăm, Expert Forum, Freedom House, Centrul pentru Resurse Civice, Fundația pentru o Societate Deschisă, Grupul pentru Democrație Participativă și Societatea Academică din România.

Programul comisiei care va elabora noile legi în baza cărora vor fi aleși viitorii parlamentari, primari, președinți de Consilii Județene, președinți și chiar europarlamentari începe cu legea alegerilor locale și se va finaliza cu legea alegerilor prezidențiale.

Tot miercuri, președintele Klaus Iohannis a chemat la consultări liderii partidelor politice, tocmai pentru a discuta propunerile de modificare a legilor electorale.

Gândul a transmis LIVE TEXT dezbaterile comisiei

UPDATE 16:01Următoarea ședință va avea loc marți, 3 februarie, ora 16:00, iar discuțiile vor fi pe legea alegerii administrației publice locale.

UPDATE 16:00Ședința s-a încheiat.

UPDATE 15:43Mihai Voicu, PNL: „Propunerea nu este deloc absurdă, nu vine să lovească într-un sistem de partide”.

UPDATE 15:34Primul care a luat cuvântul, dintre reprezentanții ONG-urilor, a fost Codru Vrabie, Asociația Funky Citizens, însă a prezentat propunerile tuturor organizațiilor. Una dintre cele prezentate vizează modul în care se finanțează partidele politice. Astfel, în viziunea lor, ar trebui să existe o finanțare mixtă, din bugetul public, fără sedii gratuite și în funcție de numărul de voturi obținute, și din contribuții private. În aceste condiții, susține Codru Vrabie, ar scădea riscul unei finanțări ascunse și al corupției electorale. În plus, tot el a propus ca partidele să fie înființate cu trei membri fondatori.

UPDATE 15:24 Președintele comisiei speciale, Valeriu Zgonea, a propus ca, începând cu următoarea ședință, să se ia în discuție și legea finanțării partidelor politice, propunere care urmează a fi adoptată în Biroul Permanent, săptămâna viitoare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
UE a dat ORDIN! Mașinile pe benzină și motorină sunt INTERZISE! De când NU se...
Codul Rutier. Șoferii care fac acest gest banal riscă închisoare
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Care este cel mai mare vinovat pentru cazurile de cancer din lume?