Propunerile ONG-urilor, pe masa comisiei pentru Cod Electoral. Cum ar trebui finanțate partidele politice

Propunerile ONG-urilor, pe masa comisiei pentru Cod Electoral. Cum ar trebui finanțate partidele politice
Publicat: 28/01/2015, 18:17
Actualizat: 28/01/2015, 21:42

În aproximativ o oră de dezbateri, reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale și-au prezentat principalele sugestii care vizează legislația electorală. Pe lângă legile în baza cărora sunt aleși primarii, pralamentarii, președinții de Consilii Județene și șefii de stat, ONG-urile au adus în discuție și legea finanțării partidelor politice.

Astfel, într-o prezentare susținută de reprezentantul Asociației Funky Citizens, Codru Vrabie, care a vorbit în numele tuturor organizațiilor, societatea civilă a arătat că-și dorește ca un partid să poată fi înființat cu doar trei membri fondatori, fără a se mai ține cont de criteriul geografic.

În ce privește finanțarea partidelor politice, ONG-urile își doresc ca banii să vină atât din bugetul de stat, în funcție de numărul voturilor obținute și fără a avea alte privilegii, dar și din contribuții private, dar cu o transparență sporită.

În plus, cei care doresc să se înscrie la anumite alegeri, ar trebui să poată candida fără a mai depune o anumită sumă de bani, dar și cu o listă informatizată de susținători.

Prin aceste modificări, susțin reprezentanții ONG-urilor, s-ar atrage minimum 10% candidați și alegători noi, ar fi o reprezentativitate și o competiție sporită, dar și legături mai strânse între alegători și candidați.

Propunerile societății civile nu au fost combătute de membrii comisiei. Mai mult, președintele Valeriu Zgonea a precizat că, în prima ședință a Biroului Permanent din noua sesiune parlamentară, obiectul de activitate al comisiei va fi extins în sensul în care legea finanțării partidelor să fie luată și ea în dezbatere.

„Am primit din partea comisiei o garanție suplimentară cu privire la posibilitatea extinderii mandatului comisiei astfel încât să cuprindă și legea partidelor și legea finanțării partidelor, noi insistând pentru adoptarea unor modificări la aceste legi înainte de dezbatere a legilor electorale propriu-zise. Așteptările mele au fost îndeplinite. Am fost plăcut surprins că la nivelul partidelor mari există deja un consens pentru extinderea mandatului comisiei, oamenii au ascultat ce am avut de spus și ne bucură deschiderea din partea comisiei. Am fost surprins că nu au existat mai multe întrebări, fie le-a fost foarte clari ce anume ne dorim, fie au fost atât de confuzi încât nici ei nu și-au dat seama ce să ne întrebe. Dar tind să cred că mai degrabă prima variantă”, a declarat Codru Vrabie, la finalul dezbaterilor.

În planul creionat de Valeriu Zgonea, prima lege discutată, cea privind alegerile locale, ar urma să fie finalizată în primăvară, în condițiile în care ea trebuie modificată, potrivit unei decizii a Curții Constituționale, cu cel puțin un an înaintea alegerilor.

„Principalul proiect al nostru este ca, până la mijlocul lunii martie, să finalizăm legea alegerii autorității publice locale. Săptămâna viitoare începem în forță, două zile pe săptămână cel puțin. Eu sper ca legea alegerii autorității publice locale să aibă o formă finală la mijlocul lunii februarie și, de atunci, să facem mici corecturi, discuții. AEP are deja un proiect, STS are câteva recomandări. MAI a trimis un set de recomandări, iar ONG-urile vor trimite. Cred că reușim să ne păstrăm angajamentele pe care le avem din acest punct de vedere, astfel încât să avem o nouă lege pentru alegerea autorității publice locale anul viitor”, a precizat Zgonea, la finalul dezbaterilor.

La ședința comisiei speciale au fost invitate numeroase ONG-uri, printre care și ActiveWatch, Asociația Civitas `99, Funky Citizens, Asociația Mișcare Civică Miliția Spirituală, Centrul Român pentru Politici Europene, Comunitatea Uniți Salvăm, Expert Forum, Freedom House, Centrul pentru Resurse Civice, Fundația pentru o Societate Deschisă, Grupul pentru Democrație Participativă și Societatea Academică din România.

Programul comisiei care va elabora noile legi în baza cărora vor fi aleși viitorii parlamentari, primari, președinți de Consilii Județene, președinți și chiar europarlamentari începe cu legea alegerilor locale și se va finaliza cu legea alegerilor prezidențiale.

Tot miercuri, președintele Klaus Iohannis a chemat la consultări liderii partidelor politice, tocmai pentru a discuta propunerile de modificare a legilor electorale.

Gândul a transmis LIVE TEXT dezbaterile comisiei

UPDATE 16:01Următoarea ședință va avea loc marți, 3 februarie, ora 16:00, iar discuțiile vor fi pe legea alegerii administrației publice locale.

UPDATE 16:00Ședința s-a încheiat.

UPDATE 15:43Mihai Voicu, PNL: „Propunerea nu este deloc absurdă, nu vine să lovească într-un sistem de partide”.

UPDATE 15:34Primul care a luat cuvântul, dintre reprezentanții ONG-urilor, a fost Codru Vrabie, Asociația Funky Citizens, însă a prezentat propunerile tuturor organizațiilor. Una dintre cele prezentate vizează modul în care se finanțează partidele politice. Astfel, în viziunea lor, ar trebui să existe o finanțare mixtă, din bugetul public, fără sedii gratuite și în funcție de numărul de voturi obținute, și din contribuții private. În aceste condiții, susține Codru Vrabie, ar scădea riscul unei finanțări ascunse și al corupției electorale. În plus, tot el a propus ca partidele să fie înființate cu trei membri fondatori.

UPDATE 15:24 Președintele comisiei speciale, Valeriu Zgonea, a propus ca, începând cu următoarea ședință, să se ia în discuție și legea finanțării partidelor politice, propunere care urmează a fi adoptată în Biroul Permanent, săptămâna viitoare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Corpul unui bărbat dat dispărut a fost găsit trei zile mai târziu într-un aparat de...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Șef militar NATO: „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare,...
Gabriela Lucuțar, detalii de ultimă oră despre înmormântarea lui Silviu Prigoană: 'Mi-a lăsat o listă...
Șocant: ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus după ce a căzut cu...
Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să...
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
Accident cu 12 mașini pe autostrada A3, în Prahova. Autoritățile au activat Planul Roșu de...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa de vizitat în 2024? În...
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
Cea mai bună rețetă pe bază de pește. Plachie pentru toată familia
Cum au reacționat copiii minori ai lui Silviu Prigoană când au aflat că tata a...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Rihanna sugerează că se retrage din muzică. Mesajul criptic lansat la un eveniment
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și...
NASA finanțează cu 11,5 milioane de dolari dezvoltarea de tehnologii aviatice sustenabile